OSNOVNI MATERIJALI ZA IZRADU NAOČARA: METAL

Naočare koje EssilorLuxottica proizvodi nisu običan modni dodatak. One su spoj izvanredne ideje, tehnološke izvrsnosti i majstorske veštine izrade.

Tradicionalni materijali za izradu naočara uglavnom se mogu podeliti u tri ključne grupe: metali, acetat i injektirana plastika.  U narednim redovima fokus će biti na okvirima od metala.

METAL

Najčešći metali koji se koriste za izradu okvira su monel, čelik, titanijum, kao i plemeniti metali srebro i zlato, i drugi. Bez obzira na tip materijala, proizvodnju metalnih okvira čine sledeće faze: izrada metalne žice, zavarivanje, poliranje i galvanizacija.

Galvanizacija je postupak kojim se okviri štite od korozije, a pored toga ova faza pomaže da se dobije ujednačena površina i omogućava primenu željenih boja. Kod nekih modela se tokom ove faze nanose posebni premazi, tako na primer okviri od titanijuma mogu biti u potpunosti presvučeni zlatom.

Naočare napravljene od metala su lako podesive prema krajnjem nosiocu obzirom da se mogu savijati. Pored ovog benefita one su i lagane, udobne i daju elegantan estetski efekat.

Titanijum je vrsta metala koji je izuzetno lagan ali ujedno i izdržljiv hipoalergenski materijal. Otporan je kao čelik, ali 40% lakši od istog. Pored toga, ne korodira čak ni kada dođe u dodir sa solju i morskom vodom. Titanijum je kao sirovina skup i zato je prisutan samo kod pojedinih kolekcija, posebno u dioptriji, prvenstveno zbog svoje lakoće i izdržljivosti pa je najprikladniji za naočare koje će se dugo nositi.

Informacije preuzete sa sajta my.essilorluxottica.com

Ukoliko već niste, informišite se o acetatu putem našeg prethodnog bloga OSNOVNI MATERIJALI ZA IZRADU NAOČARA: ACETAT. Pratite stranicu Novosti i saznajte više o vašim omiljenim brendovima!

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.