SVETSKI DAN OPTOMETRIJE

Svetski dan optometrije obeležava se 23. marta i ima za cilj podizanje svesti o tome koliko je važno voditi brigu o očima, kao i o važnosti i rasprostranjenosti same profesije. Početak obeležavanja Svetskog dana optometrije datira od 1986. godine, a pokrenula ju je Međunarodna optometrijska i optička asocijacija.

Često se javlja pitanje koja je razlika između oftalmologa i optometriste. Oni se razlikuju po tome šta mogu da dijagnostikuju i leče. Oftalmolozi su doktori koji se bave bolestima oka i njihovim lečenjem, dok se optometrista bavi primarnom brigom o zdravlju vida čoveka. Optometrija je profesija koja obuhvata očne preglede i testove vida kako za naočare tako i za kontaktna sočiva, izdavanje korektivnih sočiva i otkrivanje određenih abnormalnosti oka.

Optometrija je sve rasprostranjenija u svetu, jer omogućava jednostavnu procenu medicinske istorije oka, primenu široke baze optometrijskog i medicinskog znanja, kao i preporuku tretmana ili upućivanje na oftalmologa ukoliko za to bude potrebe. Optometrija nudi znanje i obuku optometristima koje se primenjuje kao preventiva, odnosno kako bi se sprečile očne povrede i bolesti.

Strukovne studije u Novom Sadu u sklopu Departmana za fiziku PMF-a jedine su studije ovog tipa na teritoriji Srbije. Optika Yason već dugi niz godina, od 2007., gradi čvrstu saradnju sa Prirodno matematičkim fakultetom u ovoj oblasti.

Pozivamo vas da nas posetite 23. marta i izvršite besplatnu kontrolu vida tog dana. Pregled možete zakazati u svim Yason optikama koje se nalaze na 5 lokacija u Novom Sadu.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.