OPTOMETRIJA: Staračka katarakta

U ovonedeljnoj rubrici pod nazivom OPTOMETRIJA razgovaramo sa jednim od naših optometrista o tome šta je tačno staračka katarakta.

S obzirom na posao kojim se bavim, često se susrećem sa starijim osobama koje se požale da imaju osećaj kao da im se pojaviljuje “mreža” na očima. Pomenuta pojava naziva se “Cataracta Senilis” ili poznatija kao “staračka katarakta”

Ovaj vid katarakte najzastupljeniji je od svih tipova i čini čak 90% slučajeva. Kako je životni vek ljudi sve duži, tako se i sve veći deo populacije susreće sa njom.

NASTANAK KATARAKTE

Generalno se smatra da katarakta nastaje usled poremećaja u metabolizmu očnog sočiva, ali pravi razlog nastanka katarakte još nije poznat. Postoje faktori koji mogu da utiču da dođe do njegovog pojavljivanja: pušenje, alkoholizam, dijabetes, dugo izlaganje UV zračenju, duga upotreba određenih lekova za sistemske bolesti, itd.

VRSTE KATARAKTE

Katarakta može biti : 

  1. Unilateralna (na jednom oku)
  2. Bilateralna (na oba oka)

Prema stepenu zamućenja imamo parcijalnu i potpunu.

U zavisnosti od stepena razvoja:

  1. Početna
  2. Stadijum bubrenja
  3. Zrela
  4. Prezrela

PRISUSTVO KATARAKTE

Nakon što optometristi posumnjaju ili utvrde prisustvo katarakte, treba odmah uputiti pacijenta kod oftalmologa radi rešavanja problema. Savremene metode rešavanja katarakte su brze, pouzdane i ne zahtevaju dug boravak u bolnici nakon same intervencije. Uloga optometriste treba da bude i edukativnog karaktera kako bi se pacijentu (klijentu) objasnilo zašto je bitno da se reši problem katarakte. Neki od razloga, možda i najbitniji su:

  1. Podizanje kvaliteta života pacijenta (obavljanje svakodnevnih potreba)
  2. Sprečavanje daljih komplikacija na sočivu pacijenta

Briga o zdravlju i kvalitetu života je izuzetno bitna, treba da brinemo kako o sebi tako i o našim starijima. Ukoliko se optometrista susretne sa osobom kojoj se javlja katarakta potrebno je uputiti ih da taj problem reše. Nakon rešavanja problema, uloga optometriste je da pacijentu obezbedi kvalitetan vid prepisivanjem potrebne preskripcije.

Dejan Popović je dugogodišnji optometrista kompanije Yason u optici na lokaciji Zmaj Jovina 26

Pratite našu stranicu Novosti na yason.rs i saznajte više o očnom zdravlju.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.