ZAŠTO JE DOBRO NOSITI SUNČANE NAOČARE I KADA JE OBLAČNO?

Malo ljudi razmišlja o opasnosti koju sunce predstavlja za oči i vid, jer su za mnoge sunčane naočare modni detalj a ne zdravstvena zaštita.

Važno je znati da su naše oči izložene štetnom zračenju kao i ostatak tela i da bez adekvatne zaštite mogu nastati brojna oštećenja. Otkrivamo vam zašto je veoma važno da nosite sunčane naočare, baš uvek – čak i kada je napolju oblačno.

1. Oči su više ugrožene od kože

Baš kao što je ultraljubičasti (UV) zraci mogu oštetiti spoljašnji sloj kože, ali i uzrokovati dubinska oštećenja, tako mogu da naškode i očima. Stručnjaci smatraju da su oči deset puta podložnije oštećenjima od kože tela.

Kratkoročno, UV zraci mogu izazvati oštećenja rožnjače i konjuktiva i uzrokovati njihovu upalu, što kao posledicu ima privremeno zamućen vid. Duže vreme na suncu može da izazove “snežno slepilo” (photokeratitis), odnosno opekotine rožnjače.

Simptomi koji prate ova oštećenja su bol i svrab oka, kao i privremeno zamagljen vid, ili privremen gubitak vida koji se može javiti prilikom boravka kraj vode zbog odsjaja sunca na površini vode usled čega se do oka transportuje još veća količina UV zraka.

Iako se blaža oštećenja oka usled kratkotrajnog izlaganja oka štetnim zracima, dugoročno izlaganje oka UV zracima može izazvati ozbiljnija oštećenja oka, kao što su: katarakta (zamućenje sočiva oka), starosna (senilna) makularna degeneracija (oštećenje srednjišnjeg dela oka uz pojačanu osetljivost na svetlost), keratitis (zapaljenje rožnjače koja postaje osetljiva čak i kada je oblačno), pterigijum (zadebljanje konjuktive koje može uzrokovati krivljenje oka i probleme sa vidom), a ređe može se razviti i rak oka.

Koje doba dana je najopasnije po zdravlje vašeg oka, ko ima pojačani rizik od oštećenja, te kako da odaberete idealne naočare za sunce pročitajte na u daljem tekstu.

2. Izlazak i zalazak sunca su najopasniji za zdravlje oka

UV zraci dolaze u dva osnovna oblika: UVA, dugi talasi koji mogu da prodru u dublje slojeve tkiva i UVB, koji su kraći i apsorbuju se bliže površini.

UVA zraci mogu da prodru kroz rožnjaču i oštetite sočivo oka. Oni su povezani sa nastankom katarakte i starosne makularne degeneracije (vodeći su uzrok slepila u Velikoj Britaniji). UVB zrake, koji izazivaju opekotine od sunca i rak kože, uglavnom apsorbuje rožnjača, ali, kao i UVA zraci, mogu uzrokovati kataraktu.

Naše oči imaju prirodnu zaštitu u smislu da žmirkamo i škiljimo na jakom svetlu, te na taj način smanujemo količinu svetlosti koja dopire do oka, u čemu nam pomažu i trepavice. Međutim, ova prirodna zaštita je ograničena i nikako nije dovoljna u slučaju izlaska ili zalaska sunca, čak su naše oči zaštićenje u manjoj količini nego što je to slučaj oko podneva, kada je sunce najviše i najjače, ali su tada naše oči delimično zaštićene lukom obrva iznad njih, s obzirom da se sunce tada ne nalazi pravo ispred nas.

3. Deca sa svetlim očima imaju povećan rizik od oštećenja

Nedavno je ustanovljeno da roditelji uglavnom zanemaruju zaštitu oka kod svojih mališana, iako oni sami redovno i uvek nose naočare za sunce. Ovo je veliki problem jer do tinejdžerskog uzrasta, kada će dete i samo poželeti da nosi sunčane naočare, oko biva već uveliko oštećeno svih prethodnih godina i pojačan je rizik od raznih bolesti.

Dečje oči su posebno sklone oštećenjima, jer mališani veći deo vremena tokom leta provode napolju. Zbog toga je veoma važno da podstaknete i vaše mališane da uvek nose sunčane naočare kako bi izbegli moguće probleme u kasnijem uzrastu. Pritom, deca sa svetlim očima, plavim ili zelenim, imaju povećan rizik od oštećenja izazvanih UV zracima jer sadrže manje melanina, pigmenta koji štiti oko.

4. Kada nositi sunčane naočare

Izlaganje oka UV zracima čak i kada je oblačno može biti podjednako štetno kao i kada je sunčano. Kao opšte pravilo, kada je sunčano vreme tokom dužeg vremenskog perioda (uključujući i zimu) trebalo bi obavezno da nosite sunčane naočare. Što se letnje sezone tiče, nosite ih i kada je oblačno, jer oblaci smanuju štetnost sunčevih zraka za samo 10 odsto.

5. Kakve naočare izabrati? 

Sunčane naočare po pravilu imaju istaknut stepen zaštite od UVA i UVB zraka.
Nijansa stakla zavisi od toga kakve oči imate. Iako boja stakla ne utiče na stepen zaštite oka u vidu UV zaštite, ipak se naočare sa svetlijim staklima (plavim, žutim, zelenim, svetlo braon) ne preporučuju osobama sa svetlim očima, jer propuštaju više svetlosti, a svetle oči su svakako osetljivije na svetlost i sunčeve zrake. Stoga se osobama sa svetlim očima preporučuju sunčane naočare sa tamnijim staklima.

Takođe, ako nosite obične naočare, koje pritom nemaju UV filtere, one mogu biti opasnije po zdravlje vašeg oka, čak i poređenju sa tim da uopšte ne nosite sunčane naočare, jer obično staklo bez zaštite propušta više UV zraka do oka, što može izazvati brojna oštećenja.

Prilikom izbora sunčanih naočara, osim o staklima, povedite računa i o izboru rama, jer ako se naočare ne uklapaju dobro s oblikom vašeg lica i do vašeg oka dolazi svetlost sa strane, to, takođe, može nadražiti vaše oko i izazvati oštećenje. Idealan ram je onaj koji potpuno sprečava direktan protok sunčevih zraka do vašeg oka, iz svih uglova, uključujući i sa strane.

Tekst preuzet sa sajta lepotaizdravlje.rs