ISTORIJA ČUVENOG RAY-BAN AVIATOR

Da li znate kako je nastao Ray-Ban Aviator? Od prvog puta kada su se pojavile, ove naočare ostavile su snažan pečat na umetnost – od mode do muzike, filmova i serija naočare ovog brenda pojavljuju se gotovo svakodnevno u medijima. Saznajte gde se pojavljivao u prošlosti i gde ga danas možete videti.

Aviator na Ray-Ban reklamama iz 1937. 1980. i 2019.

Piloti kao inspiracija

Sredinom tridesetih godina američki piloti ratnih snaga žalili su se kako im odsjaj sunca tokom letenja izaziva glavobolju i mučninu. Kompanija Bausch & Lomb proizvela je tada novu vrstu naočara sa zelenim sočivima koja smanjuju odsjaj bez zatamnjivanja vida.

Aviator model popularizovao je američki general Douglas MacArthur, koga su pri sletanju na Filipine tokom drugog svetskog rata fotografisali novinari.

Lansirane u javnost 1937. godine, originalne naočare imale su plastičan okvir klasičnog pilotskog oblika. Modeli za sunce proizvedeni su sa metalnim okvirom sledeće godine i nazvane su Ray-Ban Aviator.

Retro Ray-Ban reklama

Godine 1938. napravljen je Ray-Ban Shooter sa zelenim staklima kao i Kalichrome sa žutim staklima. Dizajnirani specijalno za maglovite uslove, ovi modeli izoštravaju detalje i minimalizuju izmaglicu filtriranjem plave svetlosti. Prepoznatljive po krugu koji se nalazi na mostu, ove naočare napravljene su kako bi pucači imali mesto da odlože cigarete pri pucanju.

Aviator x Shooter x Outdoorsman

S obzirom na veliku popularnost i upotrebu naočara u svakodnevnom životu, Ray-Ban sledeće godine izbacuje model Outdoorsman. Prvobitno nazvan Skeet Glass, dizajniran je specifično za ljubitelje lova, streljaštva i ribolova. Gornji deo mosta i zadnji delovi drškica godinama su bili prekriveni različitim materijalima, uključujući i teleću kožu.

Medijska popularnost

Pedesetih godina godina Ray-Ban se proširio i kroz Holivud. Film „The Wild One“ u kom legendarni glumac Marlon Brando igra ulogu motoriste bio je među prvima koji je nosio Aviator na velikom platnu. Dugi niz godina ovaj model krasio je lica poznatih ličnosti u Holivudu, što je neretka pojava i u 2020. godini.

Marlon Brando u filmu „The Wild One“ i Tom Cruise u filmu „Top Gun“

Film koji je definitivno zapečatio Aviator u istoriji sveta jeste „Top Gun“ iz 1986. godine. Tom Cruise nosi klasičan model 3025 zlatnog rama i zelenih stakala. Interesantna činjenica jeste da je prodaja Ray-Ban-a porasla za čak četrdeset posto posle izlaska ovog filma.

Pogledajte gde se sve Ray-Ban Aviator pojavljivao od nastanka pa do danas:

1960: u kultnom filmu Alfreda Hitchcock-a „Psycho“ policajac zaustavlja Janet Leigh pre odlaska u Bates Motel i nosi Ray-Ban Aviator.
1985: u četvrtom delu „Rocky“ filmova, Sylvester Stallone nosi Aviator.
1997: delimično inspirisan istinitim događajima, film „Donnie Brasco“ a Johnny Depp nosi Aviator.
2010: Julia Roberts u filmu „Eat Pray Love“ putuje po svetu noseći Ray-Ban Aviator.
2016: Chris Evans u filmu Captain America: Civil War pojavljuje se sa Aviator modelom.

1977: komedija CHiPs iz 70ih godina glumac Erik Estrada upotpunjava izgled policajca uz Aviator naočare
1980: Tom Selleck kao dobro poznati Magnum P.I. nosio je Aviator
1998: kultna serija Sex and the City u kojoj Sarah Jessica Parker često na sebi ima Aviator.
2004: još jedna popularna serija Entourage u kojoj Kevin Dillon nosi Aviator model.
2020: Mrs. America i Rose Byrne koja glumi Gloriu Steinem u njenim prepoznatljivim Shooter naočarima.

Za sve novosti iz sveta optike i mode, zapratite nas na Instagramu i ostanite u toku sa najnovijim trendovima.

 

Statistika i informacije preuzete sa luxottica.com i rayban.com

 

Dušan Mrđen
Marketing

 

Dušan Mrđen je kreativni direktor kompanije Yason

 

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.