INTERVJU: Željko Samardžić

Dobro poznat i naširoko voljen muzički velikan Željko Samardžić podelio je sa nama svoje misli i životna iskustva za rubriku INTERVJU.

Pročitajte šta Željko misli o umetnosti i muzici, kako je uspeo da održi uspešnu muzičku karijeru i koje naočare najviše voli da nosi.

Kako danas izgleda proces traženja pesama kada već imate toliko hitova iza sebe? 
Ima neka španska poslovica koja kaze “Ko želi da peva, pronalazi pesmu, i to ne bilo koju, negu onu za kojom traga.” Kakva osoba i temperament, takva i pesma. Verujem da je često pesma ta koja pronađe svog tvorca ali i pevača, bez obzira da li je poruči, plati ili dobije na poklon. Pritom mislim na one koje ostaju i pamte se, ili kako vi rekoste hitove.

Kako definišete muziku?
Muzika nema snagu da menja svet ali može da ulepšava pa možda i menja naše “male svetove”. Ona može da popravi one dane kad vam iz nekog razloga kašika promašuje med, odvede vas na neka lepša mesta, vrati trenutke koje vas greju oko srca, stvara osećaje neprevodive u reči. 

Šta Vas najviše uzbuđuje u muzičkoj industriji?
Danas je sve dostupno na samo jedan klik. Zahvaljujući tome svakodnevno se susrećem sa uzbudljivom, lepom, drugačijom muzikom. Ono što predstavlja problem je nedostatak vremena i širina izbora. Tehničke mogućnosti su zaista pomogle da talenat i raznolikost nađu put do publike. 

Željko Samardžić x Persol

Kako ste pronašli svoj stil?
Ja stil shvatam kao nesto lično. Lični stav o lepom, prijatnom, ukusnom, manje ili više vrednom.. Kako u životu tako i muzici. Ja sam uvek pevao ono u čemu uživam i što me ispunjava. Da biste nešto preneli drugima to morate imati u sebi. Ljudi prosto prepoznaju i osete iskrenost.

Kako bi opisali lični stil kada je u pitanju izbor naočara?
Naočare su modni detalj koji može promeniti vaš celokupan izgled u trenutku kao i sakriti tragove umora. Stalo mi je da sam u trendu pre svega zbog prirode mog zanimanja ali također vodim računa da trend prilagodim sebi. Prosto, nije sve za vas, neće vam sve stajati dobro. 

Ja sam za svoj zadnji album “Mila” uz pomoć saradnika drastično promenio imidž ali opet u skladu sa mojim godinama. U taj tzv. stil “engleskog džentlmena”, naočare iz Yason-a su se savršeno uklopile.

Koji brendovi iz Yason Brand Corner-a Vam najviše odgovaraju?
Najviše mi odgovara brend Persol.

Željko Samardžić x Persol

Da li ste dosledni brendu, boji ili obliku naočara?
Sve je to povezano.. Brend je taj koji se prilagodi aktuelnom trendu.. Persolov moderni-retro look odgovara mojim crtama lica a boja je ta koja da svežinu.. a žuta je, rekao bih, trenutno najinspirativnija dizajnerima.

Plastični ili metalni okviri?
Plastični okvir.

Koje naočare trenutno nosite i zašto?
Trenutno nosim Persol model PO3183V u boji 104852. Jednako dobro stoje uz dnevne-sportske varijante kao i večernje-elegantne.. Svaki izabrani model postane deo mene, i uglavnom poslednjih godina kad ih menjam to bude u vidu boje ili nijanse okvira.

Željko Samardžić x Persol

Željko Samardžić u 3 pesme
Uvek mi je neprijatno i teško odgovarati na pitanja u kojima bi trebao da opisujem sebe. Nekako bi rađe drugima prepustio da o tome donose stav. Ali neke pesme su, mogu reći imale početnu inspiraciju u mojim životnim fazama. Marina Tucaković je znala neke naše razgovore vešto pretočiti u tekstove mojih najlepših pesama. “Sipajte mi još jedan viski” još od kad je objavljena zovem svojom “ličnom kartom”. Nastala u vreme koje je smrdelo na barut i benzin iz plastične flaše koka kole sa ugla ulice… Jako davno ali još uvek se sluša i voli. To je valjda dokaz vrednosti.

Koji savet biste pružili nekome ko želi da se bavi muzikom, a tek počinje?
Muzika je sam po sebi divna a kada vam je uz to i poziv je nešto još lepše. Ja sebe smatram blagoslovenim što mogu da se bavim muzikom i od nje živim. Generalno je to danas velika privilegija – raditi nešto u čemu uživaš. Mislim da nije teško primetiti da ja sve ovo radim pre svega s ljubavlju. Nažalost, relativno je teško napraviti ozbiljnu karijeru. Potrebno je imati i sreće uz talenat i želju. Ono što je na vama je da se iskreno trudite, pokušate ostvariti san i da uživate u tome što radite.

Više o Željku Samardžić

Željko Samardžić je pevač sa muzičkom karijerom dužom od 30 godina. Poznat po hitovima kao što su „Slutim“, „Sipajte mi još jedan viski“, i „Grlica“, Željko je snimio 18 studijskih albuma kao i 7 kompilacija. Kao komercijalna zvezda pop-muzike, vredno radi turneje i jedan je od onih koji je i danas popularan na prostorima nekadašnje Jugoslavije. 

Sve fotografije u članku preuzete su sa zvanične Facebook stranice Željka Samardžića.

Željkovu zvaničnu internet stranicu možete pogeldati putem ovog linka, kao i njegovu Instagram i Facebook stranicu.

Za dodatne vesti iz sveta optike i mode pratite nas na Instagramu.

Urednik članka
Dušan Mrden

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.