INTERVJU: MARIJA DOSTANIĆ

Kompanija Yason sa zadovoljstvom najavljuje saradnju sa mladom i talentovanom srpskom kajakašicom Marijom Dostanić koja je u razgovoru sa nama otkrila svoje uspehe, kakva putovanja voli i koji brend naočara joj je omiljen.

Saznajte u nastavku članka šta Mariju inspiriše ka trijumfu, kako je zavolela kajak i koji su njeni saveti za one koji žele da se bave ovim predivnim vodenim sportom.

Šta te je privuklo ka kajaku?

Još kao mala sam posmatrala kajake koji idu niz reku Savu i bila sam fascinirana načinom na kojim se kreću. Moj brat je jednog dana izrazio želju da krene da trenira kajak pa su roditelji poveli i mene. Kada me je trener ugledao, insistirao je da krenem i ja sa njim. Iako je moja mama negodovala, uz malo dužeg ubeđivanja, dopustila je i meni da treniram. U kajaku sam pronašla svoju strast i beg od buke i gužve. Jednostavno prelep sport u prirodi gde je sve spokojno, mirno i gde možeš pobeći od svega i odmoriti onako za svoju dušu.

Koji savet imaš za ljude koji žele da počnu da treniraju kajak?

Ovo je pravi sport za sve ljude koji su avanturisti i koji vole sportove na otvorenom i u prirodi. Ko voli da putuje mislim da je ovo pravi sport za njega/nju. Uz kajak sam uspela da posetim mnogo prelepih mesta, koje bez njega, nikad ne bih obišla. Pruža vam priliku da upoznate dosta ljudi i van Srbije, kao i da steknete prijatelje za ceo život. Mi smo sada svi kao jedna velika porodica. Deci bih rekla da se ostave kompjutera i telefona i da dodju na reku ili jezero, svakako je mnogo zdravije, a i lepše. A ako ste pritom vredni i talentovani možete pronaći svoj pravi sport!

Šta je ono sto te čini strastvenom vezanom za kajak?

Želja za pobedom i napredovanjem. Verujem da imam ogroman potencijal i da posedujem talenat, i ne želim da stanem dok to ne ostavarim u potpunosti. Kao i san svakog sportiste naravno i moj je ostvariti se na najvećoj svetskoj smotri, a to su Olimpijske igre. Želja mi je da uzmem baš tu medalju i to je nešto što me iz dana u dan motiviše da pomeram svoje granice. Veliku ljubav pružam ovom sportu svakodnevno, pola svog zivota sam posvetila kajaku i ne mogu da zamislim sebe bez njega. Uz njega sam odasla i on je postao deo mene.

Koji su ti najteži izazovi u kajaku?

Svakako najteži izazov predstavlja mi takmičenje, pogotovo prvenstvo sveta i Evrope u seniorskoj konkurenciji. To su takmičenja gde dolaze najveći profesionalci u ovom sportu. Obzirom da sam i dosta mlađa od većine takmičara uvek mi bude teško da se nosim sa tim pritiskom i tremom. Pre svega mi je velika čast stati na crtu sa najboljima u svetu ali uvek postoji to nešto što mi stvara nervozu. Ali onog trenutka kada trka startuje sve to nekako prođe i sve bude lakše.

Kakav je osećaj predstavljati Srbiju na međunarodnim takmičenjima?

Predstavljati Srbiju na međunardnom takmičenju me uvek čini ponosnom. Odgovornost, čast i hrabrost je nešto što uvek nosim sa sobom. Moram da naglasim da trenutak kada uzmem medalju i stanem na pobedničko postolje dok svira himna i diže se zastava Srbije, mogu opistati i kao najbolji osećaj koji sam do sada osetila u životu. Prosto neprocenjivo, zbog toga shvatite da je čast biti sportista i nositi grb svoje zemlje.

Koji brendovi u Yason Brand Corneru su ti omiljeni?

U  Yason Brand Corneru naravno moram da izdvojim da mi je Oakley omiljeni, jer su sportske naočare neizostavni deo svakog mog treninga i takmičenja. Pored Oakley naočara sviđaju mi se i Ray-Ban, jer su mi to nekako naočare koje se mogu nositi svakodnevno i uz bilo koji outfit.

Kako izgleda tvoj proces odabira naočara?

Prvo što uvek gledam je boja naočara pa sve ostalo. Opsednuta sam da mi se sve slaže u istim bojama i naravno da mi naočare idu uz kajak. Pošto je moj sport na vodi i uglavnom je velik rizik da će mi naočare upasti u vodu, volim da gledam da mi dobro stoje na glavi da ne bi spale i to je još  jedan od razloga zašto volim Oakley.

Koje naočare voliš da nosiš van treninga?

Kao što sam već rekla izuzetno mi se svidja Ray-Ban, to su po mom mišljenju veoma elegantne naočare i mislim da bi svakom lepo stajale. Pored njih, svidđa mi se Vogue, daje ljudima gracioznost i ima dosta zanimljivih modela. Obožavam da nosim naočare, prvensvetno jer imam svetle oči i veoma su mi potrebne u bilo kojim vremenskim prilikama. Zbog toga preporučujem svakome da poseti Yason i uživa u naočarama kao i ja!

Opiši Mariju u tri boje

Zlatna, Plava i Ljubičasta.

Zlatna pošto sam lav u horoskopu i to je boja koja mi baš ide uz karakter. To je boja sunca i zbog toga me čini da sijam i šljastim. Kao i boja medalje koju želim najviše da uzmem!

Plava jer je boja mog čamca i mojih očiju. Volim plavu jer je to boja neba i reke, mog okruženja dok sam na treningu. U plavoj pronalazim mir i spokoj. I naravno 90% stvari koje posedujem su plave da bih mogla da uparim uz oči.

Ljubičasta je moja omiljena boja i to je kraljevska boja, rekla sam da sam lav u horoskopu i mislim da mi se odlično uklapa.

yason bosko mrden marija dostanic

Direktor kompanije Yason Boško Mrđen i kajakašica Marija Dostanić

Marijin rad možete pratiti putem njenog ličnog Instagram profila. 

Za dodatne vesti iz sveta optike i mode pratite nas na Instagramu.

Hover Box Element

Teodora Stepić je asistent marketing menadžera kompanije Yason.

Autorka članka
Teodora Stepić

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.