OPTOMETRIJA: PLAVA SVETLOST i KAKO ZAŠTITI VID OD ZRAČENJA?

U ovonedeljnoj rubrici OPTOMETRIJA kroz razgovor sa našim optometristom istražujemo šta je plava svetlost i kako možemo da se zaštitimo. Potencijalna opasnost od izloženosti plavoj svetlosti na ljudsko oko je tema sve veće debate, naročito zbog široke rasprostranjenosti upotrebe LED načina osvetljenja.

Plavo svetlo je nešto čime smo eksponencijalno izloženi zbog našeg prelaska na “digitalni” način života.

ŠTA JE PLAVA SVETLOST?

Plavi deo spektra generalno može se definisati kao vidljiva svetlost od 380nm do 500nm. Ovaj deo spektra može se podeliti na:
– Plavo-ljubičasti (380nm-450)
– Plavo-tirkizni (450nm-500nm).

Plavo-tirkizni deo spektra je veoma bitan u regulisanju ciklusa budnosti i spavanja, pomaže nam da u toku dana ostanemo budni ali izloženost veštačkim izvorima plavog svetla tokom noći može poremetiti ovu funkciju.

Činjenica da plava svetlost prodire sve do mrežnjače ljudskog oka je važna, ali laboratoriske analize pokazuju da preterana izloženost plavom spektru oštećuje retinalne ćelije osetljive na svetlost. To izaziva promene slične makularnoj degeneraciji.

KAKO ZRACI UTIČU NA NAŠE OČI?

Visokoenergetski zraci plavo-ljubičastog dela spektra rasipaju se više nego ostali deo spektra vidljive svetlosti što otežava fokusiranje oka, pogotovo kada posmatramo digitalne ekrane koji emituju značajno veće količine plavo-ljubičastog dela spektra.

To rasipanje i otežano fokusiranje dovodi do redukcije kontrastne osetljivosti što doprinosi razvoju simptoma koji se povezuju sa sindromom kompjuterskog vida.

Istraživanja pokazuju da sočiva za naočare koja blokiraju jedan deo plavo-ljubičastog spektra značajno povećavaju kontrastnu osetljivost i doprinose smanjenju simptoma vezanih za sindrom kompjuterskog vida. 

Svetlo igra veoma važnu ulogu u svakodnevnom životu, plavo ljubičasta svetlost je svuda oko nas. Ne možemo ozbiljno poreći potencijalne rizike od prekomerne izložnosti njome.

KAKO ZAŠTITITI OČI?

Stalna zaštita očiju od sunčevog zračenja kavalitetnim toniranim filterima postala je neophodna. Zbog sve veće izloženosti LED svetlima i AMOLED ekranima uticaj plave svetlosti postaje neizbežan i kada boravimo u zatvorenim prostorijama. Važno je naglasiti da je to kumulativan efekat tokom vremena  i postaje sve opasniji.

Zaštititi se možemo veoma jednostavno upotrebom naočara i sočiva koji filtriraju štetne delove plave svetlosti. Kako bi efekat zaštite bio što učinkovitiji takva pomagala treba nabavljati kod autorizovanih prodavaca.

Aleksandar Deurić
Optometrista

Aleksandar Deurić je dugogodišnji optometrista kompanije Yason u optici na lokaciji Bulevar oslobodjenja 34

Pratite našu stranicu Novosti na yason.rs kako ne biste propustili bitne informacije vezane za očno zdravlje i svet mode.

Urednik članka
Dušan Mrden

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.