OPTOMETRIJA: Progresivna sočiva za naočare

Ove nedelje vraćamo se rubrici OPTOMETRIJA i kroz razgovor sa našim optometristom istražujemo šta su to progresivna sočiva za naočare i kada su nam potrebna. Pročitajte više o progresivnim sočivima i saznajte kako najbolje da se informišete i pripremite na neizbežno.

Posle četrdesete godine svi ulazimo u stadijum života u kom imamo poteškoća sa čitanjem i pisanjem na blizinu. Umor i glavobolja su naznake da ste ušli u period života koji se naziva presbiopija.

PRESBIOPIJA

Presbiopija predstavlja starenje oka u kom sočivo gubi na svojoj fleksibilnosti i elastičnosti, što automatski dovodi do gubitka fokusa bliskih objekata koje posmatramo.

Kada dođete u ovaj stadijum, bićete primorani da nosite naočare čak iako ranije niste imali potrebu za istim. Kod postojećih korisnika to donosi poteškoće u vidu gubitka komfora pri stalnom menjanju naočara. Pre nego što su se pojavila progresivna sočiva adekvatno rešenje predstavljala su bifokalna sočiva.

BIFOKALNA SOČIVA ZA NAOČARE

Bifokalna sočiva za naočare sadrže dva fokusa: jedan fokus pozicioniran je u gornjem delu sočiva i pokriva vid na daljinu, dok je u donjem delu sočiva vidno istaknut prozor koji obuhvata vid na blizinu.

U poređenju sa multifokalnim sočivima za naočare, bifokalna sočiva imaju agresivnu i jasnu razliku između daljine i blizine bez opcije srednje daljine (pogled na računar, mobilni telefon, instrument tabla). Shodno tome period navikavanja može biti naporan. Progresivna sočiva ipak omogućavaju jasan vid na svim udaljenostima zbog postepenog prelaza među daljinama.

PROGRESIVNA SOČIVA ZA NAOČARE

Progresivna sočiva omogućavaju najpribližniju sliku našem prirodnom vidu. Karakteristike progresivnih sočiva jesu te da obuhvataju sve udaljenosti koje mi posmatramo.

Pratite sledeće korake kako biste skoristili pun potencijal progresivnih stakala
  • posetite nas i obavite kvalitetan refraktivni pregled,
  • zajedno ćemo odabrati dizajn progresivnog sočiva spram vaših potreba,
  • pronađite odgovarajući okvir koji ispunjava odgovarajuće standarde, uključujući i estetski deo koji ne treba zanemariti,
  • digitalnim uzimanjem parametara za proizvodnju, kao i ugradnju, sočiva dodatno personalizujemo kako bi proizvod bio prilagođen vama,
  • pouzdana i sigurna izrada naočara na najsavremenijim mašinama.

Različiti stilovi života, kao i različite dnevne obaveze predstavljaju izazov za naš vid. Zato, kao rešenje mi vam nudimo progresivne sočiva. Sa progresivnim naočarima dobijate nezamenljiv komfor i jasan vid na svim udaljenostima (daljina, srednja udaljenost, blizina).

Sa progresivnim naočarima dobijate jedne naočare za sve vaše celokupne aktivnosti koje će vam olakšati rad na poslu, pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao i u vožnji.

Na vama ostaje samo da nas posetite kako bi smo zajedno pronašli idealno rešenje za vas.

Borko Deurić
Optometrista

Borko Deurić je optometrista kompanije Yason u optici na lokaciji Železnička 34

Pratite našu stranicu Novosti na yason.rs i saznajte više o očnom zdravlju.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Yason.rs. Preuzimanje teksta uslovljeno je Creative Commons 2.5 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navoda autora i linka ka izvoru smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama. Neke od fotografija korištene u tekstovima su vlasništvo trećih lica nad kojim portal Yason.rs nema autorska prava.